De netwerkorganisatie: kom van die bureaustoel af, stroop je mouwen op en creëer je eigen spinnenweb

Ken je dat? Klanten verwachten steeds meer van je en het wordt alsmaar lastiger om op deze vraag in te spelen. De transformatie naar een ‘netwerkorganisatie’ kan de oplossing zijn!

We moeten er toch aan gaan geloven: de organisatie heeft niet meer het alleenrecht in de samenleving. De reden? Veel vraagstukken zijn te complex. Waar we voorheen alles zelf konden oplossen, moeten we nu gaan samenwerken om onze doelen te bereiken. Dat betekent dat we ons langzamerhand moeten gaan transformeren tot netwerkorganisatie. Een netwerkorganisatie streeft samen met anderen naar een doel en verbindt mensen en ideeën met elkaar.

Hechte partnerrelaties
Netwerken tussen organisaties wordt dus steeds belangrijker. De kracht om te kunnen concurreren is steeds meer afhankelijk van hechte partnerrelaties. Dit kan in de vorm van allianties, maar ook als langdurige samenwerkingsverbanden. De gezamenlijke kracht maakt het mogelijk om doelen te behalen die voor afzonderlijke organisaties niet haalbaar zijn.

DE TIP: Flexibele inzet van externe expertise
Als je als organisatie toegang hebt tot de juiste kennis en expertise, blijf je flexibel. Heb je die toegang, dan ben je wendbaar en kan je optimaal inspelen op de behoefte van de markt. Door inzet van externe expertise haal je kennis binnen de organisatie die je kunt gebruiken om het verschil te maken ten opzichte van de concurrentie.

Dus wat staat jullie te doen: ontwikkel een netwerk met een flexibele schil. Benut externe expertise, want met specialistische kennis aan boord is het mogelijk de steeds complexere vraagstukken op te lossen. Hierdoor blijf je de omgeving begrijpen en is het mogelijk daarin mee te bewegen.

Kom van die bureaustoel af, stroop je mouwen op en creëer je eigen spinnenweb.