Yes vakantie !!! (door Marieke Bach)

Hoe beleef jij deze titel? Ben je de uitputting al nabij of ga je vitaal naar jouw vakantie toewerken en ervaar je het levendige ‘YES VAKANTIE’ gevoel?

Ik hoor je al denken: “Hu, wat, hoezo… ‘vitaal’ naar de vakantie toewerken? Dan heb je toch geen vakantie nodig.” Nou echt wel, iedereen heeft vakantie nodig, zelfs vitale werknemers !

Aangezien ik ervaringsdeskundig ben, wil ik je graag uitleggen wat het verschil is tussen uitgeput of vitaal op vakantie gaan en wat dit je kan opleveren.

Marieke Bach, van Bach Vitaliteitscoaching verzorgt een gastblog over de aanstaande vakantie periode.

Uitgeput op vakantie gaan

Mijn eerste baan (lang, lang geleden) was bij een bouwbedrijf. Ik heb daar vier hele leuke werkjaren gehad. Jaarlijks hadden we echter twee extreme stress-fases: twee weken voor de kerstvakantie en twee weken voor de bouwvak. Vele collega’s werden met de dag nerveuzer en de werkdruk werd dagelijks hoger tot het ultieme piekmoment: de laatste werkdag voor de vakantie. Die dag was ik non-stop aan het werk als een auto die op veel te hoge toeren draait. Als een zombie ging ik naar huis. Van zo’n afsluiter moest ik echt een week bijkomen en ging dan ook nooit direct op vakantie. Maar er waren altijd collega’s die dezelfde nacht nog op vakantie gingen. Hoeveel gevaar kun je jezelf en je gezin op de Route du Soleil toewensen!
Nu nog zie ik dit soort mensen jaarlijks op de camping aankomen: grote caravan op de trekhaak, vader zwaar oververmoeid en zeer chagrijnig, moeder stilletjes en bleek en drammende kinderen op de achterbank. Het laat zich raden hoe het opzetten van de (voor)tent verloopt. Volgens mij is hier voorlopig geen sprake van een ‘YES VAKANTIE’ gevoel.
Voor hen zal de eerste helft van de vakantie bestaan uit: ontspannen, bijkomen en daarna genieten van het leven op de camping. Op zich is dit natuurlijk prima.

Hoe het ook kan: Vitaal op vakantie gaan

Wij Nederlanders zijn goed in planning & controle. Het plannen wordt ingezet voor dé perfecte uitvoering van onze werk-, privé- en gezinsactiviteiten en minder om vitaal op vakantie te gaan. En dat terwijl onze vakantie door 90% van de mensen zeer ver van tevoren wordt ingepland. Met de werkervaring van mijn eerste baan in het achterhoofd weet ik nu hoe je als werknemer op een prettige, vitale wijze en weinig stress op vakantie kunt gaan:

  1. Stem je vakantie goed af met naaste collega’s die werkzaamheden van je kunnen overnemen tijdens jouw afwezigheid.
  2. Analyseer je planning: welke activiteiten/projecten zullen gaan pieken in jouw laatste werkweken? Neem dit mee in je overdracht of beter nog: laat je naaste collega al voortijdig meedraaien. Het spreekt voor zich dat jij dit ook voor je collega doet, natuurlijk.
  3. Accepteer de laatste twee weken geen ad-hoc klussen meer als de planning dat niet toelaat en neem jezelf hierin serieus, stel dus je grenzen. Jij wilt volwaardig werk afleveren en vol=vol, toch?
  4. Plan de laatste drie werkdagen geen afspraken/vergaderingen. Gebruik deze dagen voor afronding van werkzaamheden, het opstellen van een goede overdracht en opruimwerkzaamheden.
  5. Heel belangrijk: jij bent op vakantie en dus niet bereikbaar! Communiceer dit ruim van tevoren.
  6. Heb jij 100% van je vakantie genoten? Dan heb je werkelijk alles losgelaten en weet je niet meer wat er speelde op het werk. Gebruik jouw laatste werkdag daarom voor het opstellen van een to-do list met activiteiten die bij terugkomst opgepakt moeten worden.
  7. Ga niet op de avond/nacht van je laatste werkdag op vakantie. Na terugkomst van je vakantie: plan je eerste werkdag niet direct de volgende dag. Gun jezelf de ruimte, kom thuis bij jezelf!
  8. Houdt een vakantie die bij jouw (financiële) situatie past. Thuis vakantievieren is net zo waardevol als een verre exotische bestemming!
  9. Onderbreek tijdens jouw vakantie reguliere gewoontes en doe wat jou plezier en ontspanning oplevert: zoek die oude vriend op, lees dat boek waar je maar niet aan toe komt, verras je naasten, laat je masseren, etc.

Neem bovenstaande punten serieus en ontdek dat vakantie vieren een echte boost is voor je persoonlijke welzijn en vitaliteit. Je komt werkelijk tot rust, waardoor er ruimte ontstaat voor bezinning en het opdoen van nieuwe inspiratie.

Wil je meer weten over het creëren van meer vitale werknemers binnen uw organisatie ook buiten de vakanties? Bel me dan voor een oriënterend gesprek: 0031614603262.

Ik wens jullie een prettige, vitale vakantie!

Marieke Bach
Gezondheids-/vitaliteitsmanager
Bach Vitaliteitscoaching
www.bachvitaliteitscoaching.nl

Tel: 031614603262

Geen reactie's

Geef een reactie