5 tips vacature plaatsen

WAT ALS ALLEEN EEN VACATURE PLAATSEN NIET WERKT? 5 TIPS DIE JOU OP WEG HELPEN!

5 min
13-4-2022
Suusje

“HELP! Mijn onderneming is aan het groeien en ik heb meer personeel nodig om deze groei door te zetten. Daarom heb ik een vacature online geplaatst, maar hier komt nauwelijks reactie op. Wat moet ik doen?”

Is dit herkenbaar? Dat is niet gek, want wij horen dit de laatste tijd vaker voorbij komen. Veel ondernemingen zijn aan het groeien en zoeken nieuwe werknemers. Hierdoor zijn er online talloze vacatures te vinden en valt het niet mee om die van jou écht op te laten vallen. Toch wil jij als werkgever die nieuwe plek in jouw team zo snel mogelijk opvullen met een geschikte kandidaat. Hoe zorg je er dan voor dat dit gebeurt? In deze blog geven wij jou 5 tips waar jij direct mee aan de slag kunt.

Tip 1: Zorg dat je vacature aantrekkelijk en goed vindbaar is

Deze tip klinkt eigenlijk heel logisch, want wie wilt er nou niet een aantrekkelijke vacature die goed vindbaar is? Toch zien we nog te vaak dat dit niet goed gebeurt. Heb jij al een vacature online staan? Verplaats je dan eens in de schoenen van een werkzoekende en kijk of de vacature aantrekkelijk geschreven en goed vindbaar is. Hieronder leggen we je uit waar je allemaal op moet letten.

Maak de vacature aantrekkelijk voor de potentiële sollicitant

Een potentiële sollicitant is eigenlijk hetzelfde als een potentiële klant. Het is daarom belangrijk dat je vacaturetekst ervoor zorgt dat de potentiële sollicitant overtuigd raakt om voor jouw bedrijf te kiezen als nieuwe werkgever. Het is kunst om deze dan ook zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Belangrijke punten om rekening mee te houden tijdens het schrijven zijn:

  • Plaats informatie over je bedrijf onderaan en informatie over de baan bovenaan
  • Wees specifiek (over de arbeidsvoorwaarden bijvoorbeeld)
  • Laat de cultuur van het bedrijf terugkomen
  • Zet er een salarisindicatie in

Aantrekkelijke vacatures zorgen voor meer reacties, dus neem deze tips zeker mee. Wist jij bijvoorbeeld al dat maar liefst 50% van de mensen wegklikt als er geen salarisindicatie in een vacaturetekst staat. Veel hè?!

Zorg dat de vacature goed vindbaar is

Om jouw vacature online goed op te laten vallen is het belangrijk dat deze goed vindbaar is in de zoekmachines. Iets dat niet mag ontbreken is daarom SEO, ofwel zoekmachine optimalisatie. Simpel gezegd gaat SEO over het tactisch plaatsen van zoekwoorden in de tekst, zodat deze hoger komt te staan in Google. SEO is een erg belangrijk onderdeel om jouw vacature online zichtbaar te maken. Toch houdt een groot deel van de mensen geen rekening dat een vacaturetekst ook aan SEO regels moet voldoen. Kijk eens in je eigen vacaturetekst of de functietitel er vaak genoeg in zit bijvoorbeeld, en of deze titel een zoekwoord bevat waar vaak op gezocht wordt. Zo niet? Herschrijf meteen je tekst en blijf de concurrentie voor!

Tip 2: Maak een werken-bij website

Een werken-bij website is een aparte website speciaal voor potentiële werknemers. Het laat de identiteit van jou als werkgever aan de arbeidsmarkt zien. Je normale website is natuurlijk gericht op klanten en hier laat je jouw producten of diensten zien. Op een werken-bij website doe je dit niet. Deze is puur en alleen gericht op potentiële werknemers.

Het grote voordeel van een werken-bij website voor potentiële werknemers is dat alle informatie die ze nodig hebben overzichtelijk gebundeld is. Voeg informatie over het sollicitatieproces toe, plaats foto’s en video’s die de sfeer van het bedrijf tonen, en maak prachte quotes van huidige of oud werknemers. Op deze krijgt jouw toekomstige collega een goed en duidelijk beeld van je bedrijf.

Een tweede grote voordeel van een werken-bij website is dat deze beter wordt gevonden door Google. Het doel van je website is nieuwe sollicitanten werven. Hier pas je dan ook de hele website op aan. Door het slim gebruik te maken van SEO zorg je ervoor dat de juiste doelgroep op deze site terecht komt.

Tip 3: Benader potentiële werknemers actief via social media

Een andere manier om nieuwe werknemers te vinden is door actief personeel te werven. LinkedIn en Facebook hebben hier beide handige tools voor. Hieronder bespreken we de voor- en nadelen van het actief benaderen van potentiële mensen voor beide social media platformen.

LinkedIn

Dit platform wordt vooral gebruikt door mensen die hoger opgeleid zijn. Hiermee bedoelen we de mensen met een MBO+, HBO of WO diploma. Het voordeel van LinkedIn is de mogelijkheid om gericht te zoeken via filters, waardoor het eenvoudig is om geschikte kandidaten te vinden. Zo kun je bijvoorbeeld filteren op bedrijfstak, regio, opleiding, interesses, aantal jaar ervaring en nog veel meer. Helaas zit er wel een nadeel aan. Er zijn slechts een bepaald aantal gratis zoekopdrachten per maand. Wij adviseren daarom om te investeren in de betaalde versie: LinkedIn Recruiter.

LinkedIn Recruiter

Met deze betaalde versie is het mogelijk om nog gerichter te zoeken dan met alleen de filters. Hieronder sommen we een aantal voordelen op:

  • Het is mogelijk om projecten aan te maken
  • Je kunt precies zien wie je hebt benaderd voor welke functie
  • Je kunt zien wie heeft gereageerd
  • Het is mogelijk om langere berichten te sturen dan met de gratis versie
  • Het is mogelijk om templates klaar te zetten die je kan gebruiken als basis voor berichten. Groepsberichten worden namelijk niet gewaardeerd.

Zoals je ziet is er veel mogelijk met LinkedIn Recruiter. Volgens ons is dit de ideale manier om mensen actief te benaderen. Het is de investering meer dan waard.

Wil jij hulp bij het benaderen van mensen via LinkedIn? Dan helpen wij je graag op de goede weg!

Facebook

Gebruik Facebook om mensen te benaderen die afgestudeerd zijn aan het MBO. Er zijn diverse groepen op dit platform voor bepaalde beroepscategorieën. Denk bijvoorbeeld eens aan een groep voor timmermannen, magazijnmedewerkers, schilders en schoonmakers. In deze groepen worden opdrachten geplaatst, updates gedeeld en vacatures geplaatst. Als ondernemer een perfecte plek om actief nieuw personeel te werven.

Tip 4: Start met adverteren

Als het via de gratis kanalen nog niet lukt om geschikte kandidaten te vinden, of als je de kans op slagen helemaal wilt optimaliseren, adviseren wij om te adverteren op verschillende platformen. Adverteren met vacatures kan op twee manieren: via vacaturebanken en social media. Hieronder bespreken we ze allebei in het kort.

Vacaturebanken

Vacaturebanken, zoals Indeed, Nationale vacaturebank, Monsterboard, Jobbird en Google for Jobs, zijn perfecte plekken voor werkzoekenden om openstaande vacatures te vinden. Deze banken geven een duidelijk overzicht van het aanbod. Daarnaast is het voor potentiële werknemers mogelijk om gericht te zoeken naar de vacature die perfect bij ze past. Daarom is het ook voor jou als werkgever een ideale plek om vacatures te plaatsen. Door een bepaald bedrag te betalen aan de vacaturebanken komt jouw vacature bovenaan te staan in de zoekresultaten. Hierdoor neemt de kans op slagen enorm toe. Het enige nadeel is dat mensen al op zoek moeten zijn naar een vacature, waardoor je geen mensen kunt benaderen die niet actief aan het rondkijken zijn.

Social media

Een tweede mogelijkheid om te adverteren is via social media. Hierin maken we weer onderscheid tussen LinkedIn en Facebook. We adviseren om alleen op LinkedIn te adverteren als je op zoek bent naar hoger opgeleid personeel. Werkzoekenden met een praktijkopleiding zijn op dit platform namelijk minder aanwezig. Adverteren via Facebook is mogelijk voor alle doelgroepen. Het is namelijk mogelijk om zeer specifiek te targeten.

Tip 5: Maak gebruik van je netwerk

We zijn alweer aangekomen bij de vijfde en laatste tip: maak gebruik van je netwerk, zowel intern als extern. Met intern bedoelen we de werknemers van je bedrijf. Vraag of zij mensen kennen die perfect bij het bedrijf passen en geef een beloning, zoals een bonus, als ze iemand aandragen.

Met het externe netwerk bedoelen we jouw connecties buiten het bedrijf. Zet bijvoorbeeld een bericht op LinkedIn waarin je vraagt of iemand kandidaten kent voor jouw openstaande vacature. Zorg wel dat je er altijd een beloning bij zet om je connecties nog meer te overtuigen om voor je op zoek te gaan. Denk bij een beloning bijvoorbeeld aan een cadeaubon of iets anders leuks. Wees creatief!

Met deze rugzak vol tips ga jij zeker die nieuwe kandidaat vinden. Vind je het nog lastig of heb je er gewoonweg geen tijd voor? Wij helpen je hiermee! Wij bieden trainingen om jou op weg te helpen, of we verzorgen het hele proces voor jou. Meer weten? Neem dan contact met ons op.