Banner-blog-alt-tekst

Alt tekst: wat is het en hoe gebruik ik het voor de SEO van mijn website?

7 min
4-12-2022
Levi
 1. Wat is een alt tekst?
 2. Alt tekst en SEO
 3. Wat is een goede alt tekst?
 4. Voorbeelden goede alt teksten
 5. Alt tekst gebruiken op je website

Er zijn allerlei uiteenlopende dingen die je kunt doen om de SEO van je website te verbeteren. Eén van deze dingen is het toevoegen van alt teksten aan afbeeldingen. In dit artikel lees je wat een alt tekst is, wat een goede alt tekst is en hoe alt teksten kunnen zorgen voor meer organische bezoekers op je website.

Wat is een alt tekst?

Alt tekst, ook wel alternatieve tekst, is een tekstuele omschrijving van een afbeelding. Een alt tekst wordt getoond wanneer de afbeelding door een bepaalde reden niet goed zichtbaar is. Alt teksten hebben over het algemeen drie functies.

 • Webtoegankelijkheid

Het toevoegen van een alt tekst aan afbeeldingen zorgt voor een betere webtoegankelijkheid. Blinden en slecht zienden gebruiken vaak hulpprogramma’s om tekst op een pagina beter te kunnen begrijpen. Door het gebruik van een alt tekst kunnen afbeeldingen worden voorgelezen, zodat iedereen de afbeelding begrijpt.

 • Afbeelding niet geladen

Het komt wel eens voor dat een afbeelding op je website niet goed geladen kan worden, bijvoorbeeld wanneer je een slechte internetverbinding hebt of wanneer er een storing is op je website. In dit geval wordt de alt tekst weergegeven op de plaats van de afbeelding. Op deze manier is het toch duidelijk voor gebruikers wat er op de afbeelding had moeten staan.

 • Omschrijving voor zoekmachines

Crawlers van zoekmachines kunnen afbeeldingen niet zien. Alt teksten van afbeeldingen daarentegen wel. Door een goede alt tekst te gebruiken is het voor crawlers van zoekmachines duidelijk wat er een afbeelding staat en worden de afbeeldingen getoond bij Google Images.

Alt tekst en SEO

Een goede alt tekst geeft zoekmachines meer en duidelijkere informatie over de afbeeldingen op je website. Hierdoor worden je afbeeldingen (hoger) getoond bij Google Images. Ook geeft het Google een beter zicht op de inhoud van je pagina.

Wat is een goede alt tekst?

Het toevoegen van een alt tekst aan afbeeldingen op je website is een eenvoudige manier om je pagina toegankelijker te maken. Toch is een goede alt tekstschrijven nog niet zo makkelijk als dat het lijkt. Op de volgende punten moet je letten als je een goede alt tekst wilt schrijven:

 • Beschrijf en wees specifiek

Het belangrijkste is dat je beschrijft wat er op de afbeelding staat. Beschrijf specifiek wat je ziet. Een goede manier om dit te doen is jezelf af te vragen hoe je aan de telefoon een afbeelding kort zou omschrijven. Meestal zijn een paar woorden hiervoor genoeg.

 • Gebruik zoekwoorden

Naast dat je een duidelijke beschrijving van een afbeelding wil geven is het ook slim zoekwoorden toe te voegen. Gebruik er alleen niet te veel! Keyword stuffing wordt bestraft door zoekmachines. Eén of twee zoekwoorden die passen bij de afbeelding is hierin genoeg.

 • Herhaal jezelf niet

Alt teksten zijn niet gemaakt om te herhalen wat er op de pagina staat. Gebruik dan ook geen woorden die vaak terugkomen in de tekst. Wanneer de alt tekst te veel op de pagina lijkt is het onduidelijk wat er op de afbeelding staat en voegt de alt tekst niks toe.

 • Lengte van een alt tekst

Een alt tekst mag maximaal 143 tekens zijn. Zorg ervoor dat je specifiek de afbeelding beschrijft en geen onnodige woorden gebruikt. Gebruik minstens 2 á 3 woorden en zorg ervoor dat je in ieder geval niet meer dan 143 tekens gebruikt.

Voorbeelden goede alt teksten

Hieronder zie je een aantal voorbeelden van hoe je een alt tekst niet moet gebruiken en voorbeelden van goede alt teksten. En onthoudt: Zorg dat je beschrijft wat je ziet.

Voorbeeld 1: Ijsbeer

Slechte alt tekst: Ijsbeer, Beer, water, zwemmen

Betere alt tekst: Ijsbeer

Goede alt tekst: Ijsbeer zwemt in water

Voorbeeld 2: Magazijn

Slechte alt tekst: Winkel, magazijn, dozen, gangpad

Betere alt tekst: Magazijn

Goede alt tekst: Stellingen met dozen in magazijn

Alt tekst gebruiken op je website

Je weet nu wat een alt tekst is en hoe je ze zelf het beste kan schrijven. Om de organische vindbaarheid van je website te verbeteren met alt teksten hoef je ze alleen nog op je website te zetten. Ik leg aan de hand van het meest gebruikte CMS-systeem WordPress uit hoe je dit het makkelijkst kan doen.

Wanneer je een afbeelding uploadt in WordPress wordt deze toegevoegd aan de mediabibliotheek van je website. Als je hier vervolgens op klikt kom je bij de toegevoegde afbeeldingen.

Wanneer je op een afbeelding klikt zie je het vakje zoals in de bovenstaande afbeelding.

Rechts van de afbeelding zie je een rood omringt tekstblok met: Alternatieve tekst. Zet hier je gemaakte alt tekst in. Klik op het kruisje rechts bovenin en jouw alt tekst staat op je website.

 

MarketingKarwei helpt jou met SEO

Wij van MarketingKarwei zijn ervaren op het gebied van SEO. Wat zijn de behoeftes van je bezoeker? Vinden ze de juiste content en/of call-to-action op je website? Wij kunnen je helpen om deze vragen op een goede manier op te lossen, met expertise en zekerheid. Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.

FAQ

Alt tekst betekent alternatieve tekst. Dit is een tekstuele omschrijving van een afbeelding.
In de alt tekst zet je een beschrijving van wat je op de afbeelding ziet. Op deze manier is het voor blinden, slechtzienden en voor zoekmachines duidelijk wat er op de afbeelding staat.
Een goede alt tekst is beschrijvend en specifiek, bevat zoekwoorden, herhaalt niet de pagina en is maximaal 143 tekens lang.
Een alt tekst mag maximaal 143 tekens lang zijn.
Dit verschilt per content managementsysteem. Het meest gebruikte systeem hiervoor is WordPress. In WordPress is het gemakkelijk om een alt tekst toe te voegen in de mediabibliotheek. Wanneer je op een afbeelding klikt krijg je een suggestie voor ‘alt tekst’. Wanneer je deze invult wordt de alt tekst automatisch aan de afbeelding gekoppeld.