Op het internet is alles snel. Onze aandacht schiet heen en weer tussen sociale media, e-mails en websites. Hierdoor hebben we meer dingen om ons op te focussen. Het gevolg is dat onze concentratieboog steeds korter wordt. Het wordt steeds lastiger om een boodschap over te brengen in je e-mails naar potentiële klanten. Uit onderzoek blijkt zelfs dat mensen zich nu nog gemiddeld acht seconden focussen op een ding, terwijl dat in het jaar 2000 nog twaalf seconden was.
Wat betekent dit dan voor e-mailmarketing? De verkorte spanningsboog kan een uitdaging zijn, maar ook een kans. Mensen worden namelijk pas echt geboeid wanneer iets op een ongewone manier wordt voorgeschoteld. Des te belangrijker dus om je doelgroep te verrassen.
Wij hebben dus acht seconden om de aandacht van potentiële klanten te trekken. Dit geldt ook bij e-mailmarketing. Wij hebben acht tips op een rij gezet om ervoor te zorgen dat potentiële klanten binnen acht seconden besluiten om je e-mail te lezen.
Het onderwerp van je e-mail is het eerste waar ontvangers naar kijken wanneer de mail binnen komt. 33 procent van de ontvangers kiest ervoor om de mail wel op niet te openen op basis van het onderwerp. Wees dus niet bang om eens wat creatiefs uit te proberen. Als je onderwerp regel anders dan anders is, is de kans dat lezers zich langer focussen groter. Houd er ook rekening mee dat verschillende mobiele apparaten en e-mailprogramma’s onderwerp regels afkorten die op een computer prima te lezen zijn.
Weet voor wie je de e-mail schrijft en stem je content daar op af. E-mails die worden gestuurd naar een gesegmenteerde doelgroep worden 14 procent vaker aangeklikt en leiden tot 10 procent meer conversie. Segmentatie kan op verschillende aspecten en kan zo specifiek als je wil. Denk bijvoorbeeld aan kenmerken zoals gezinssamenstelling, interesses of eerdere aankopen.
Zorg dat de boodschap aan je potentiële klanten daadwerkelijk als tekst in de e-mail staat. Dit maakt de e-mail niet alleen toegankelijker, maar zorgt er ook voor dat de boodschap die je in de e-mail wil overbrengen meteen zichtbaar is voor de ontvanger. Nog voordat afbeeldingen zijn geladen of de lezer al afhaakt.
Geanimeerde gifjes, polls en zelfs hele video’s behoren vandaag de dag tot de mogelijkheden. Interactiviteit nodigt de ontvanger uit om mee te doen met de actie. Bijvoorbeeld schakelen tussen verschillende afbeeldingen of een vraag beantwoorden zonder de mail te hoeven verlaten. Het gebruik van interactieve elementen in de volgende mailing kan helpen om de boodschap er nog beter uit te laten springen.
Ontvangers hebben weinig tijd voor e-mails en willen dus direct weten of ze iets aan een e-mail hebben. Als de boodschap van een e-mail niet meteen duidelijk is, haken veel ontvangers af. Soms is het niet duidelijk genoeg dat er een link in de tekst staat. Een link moet dan ook als zodanig herkenbaar zijn en in ieder geval onderstreept worden.
Teksten worden steeds minder gelezen. Schrijf korte, eenvoudig te begrijpen teksten, waardoor je de kans vergroot dat ontvangers alsnog de moeite nemen om ze door te lezen. Wanneer een tekst de aandacht heeft getrokken en ontvangers bezig zijn met lezen, is het belangrijk om snel de boodschap over te brengen. Ontvangers haken namelijk af bij lange teksten. Hoe minder zinnen je nodig hebt om ontvangers te overtuigen om verder te klikken, hoe beter.
Je kunt een fantastische e-mail maken met een duidelijke call to action en torenhoge doorklikpercentages, maar als mensen dan doorgestuurd worden naar een verouderde, gammele website ga je nooit de resultaten behalen die je uiteindelijk wil. Bovendien zullen sommige lezers afhaken en helemaal niet meer klikken.
Er is ontzettend veel data die de gedachte ondersteunt dat er een ideale verzendtijd is. In de praktijk blijkt echter dat de ideale verzendtijd afhankelijk is van wat werkt in jouw industrie met jouw publiek. Een B2B-publiek zal meer actief zijn tijdens kantooruren terwijl jonge professionals juist rond een uur of drie op zoek zijn naar afleiding en dan dus openstaan voor het ontvangen van een nieuwsbrief. Tot slot: test alles wat je doet totdat je de optimale situatie voor jezelf gecreëerd hebt.
Dit waren onze acht manieren om die cruciale acht seconden te doorbreken. Denk jij dat e-mailmarketing geschikt is bij jouw bedrijf, maar ben je hier niet mee bekend? Onze marketeers helpen graag. Heb jij zin om samen te bekijken of we jouw klanten kunnen boeien?