linkjuice header

Linkjuice

Wat is linkjuice?

Linkjuice staat voor de waarde die een pagina doorgeeft aan een andere pagina via een link. Deze waarde wordt door zowel interne links als externe links doorgegeven naar de pagina’s. Krijgt een pagina veel linkjuice vanuit interne of externe links? Dan zal dit positief zijn voor de organische vindbaarheid van deze pagina.

De hoeveelheid linkjuice die wordt doorgegeven hangt af van verschillende factoren, zoals bijvoorbeeld de autoriteit van de pagina waar de link vandaag komt, het aantal links op de pagina waar de link vandaan komt en hoe relevant de link is.

Hoe wordt de hoeveelheid linkjuice bepaald?

De hoeveelheid linkjuice die een link doorgeeft wordt door verschillende factoren bepaald:

Relevantie link

Het is belangrijk dat de pagina waar de link vandaan komt relevant is. Wanneer een pagina over recepten linkt naar een pagina van een bouwbedrijf is dit niet relevant. Zoekmachines zien dit en geven de link hierom minder waarde mee.

Autoriteit pagina

Links die komen van een pagina met een hoge autoriteit geven meer linkjuice mee dan pagina’s met een lagere autoriteit. Zoekmachines zien pagina’s met een hoge autoriteit namelijk als betrouwbaarder. Een nieuwe website geeft via een link dan ook minder linkjuice dan een website die al langer bestaat met een hoge autoriteit.

Plek van de link

De plek van de link op de pagina geeft aan hoe belangrijk de link is. Hoe eerder de link op de pagina benoemd wordt, hoe meer waarde aan de link gegeven wordt. Een link in het begin van de tekst krijgt bijvoorbeeld meer waarde dan een link onderaan de pagina of in de footer.

Followlink

Een link kan een follow of een no follow link zijn. Followlinks geven aan dat crawlers de link mogen volgen. No follow links geven aan dat dit niet mag. Crawlers zullen deze links negeren en geven dan ook geen linkjuice mee. In dit geval wordt de linkjuice van de pagina verdeeld over alle follow en no follow links, maar gaat de linkjuice van de no follow links verloren.

Crawlable link

Wanneer een pagina crawlers blokkeert door bijvoorbeeld een robots.txt bestand, worden de links niet gezien door zoekmachines. Hierdoor ontvangt de pagina dan ook geen linkjuice uit deze links.

Externe links

Pagina’s ontvangen linkjuice via interne links als externe links. Erg belangrijk dus als je hoog wil komen te staan in de rankings!

Hoe werkt linkjuice?

Linkjuice wordt doorgegeven via interne en externe links. De linkjuice van een pagina wordt verdeeld over het aantal links en op de pagina. Hieronder zie je een voorbeeld van hoe linkjuice van een pagina wordt verdeeld over de links.

Pagina’s die de meeste linkjuice ontvangen zullen uiteindelijk de meeste waarde krijgen. Dit is het geval voor zowel interne als externe links. Externe links, ook wel backlinks, zijn van deze twee wel een stuk krachtiger. Backlinks geven meer linkjuice door en interne links en zijn dus erg belangrijk voor het bepalen van de SEO-score van je pagina. In het voorbeeld hieronder zie je het aantal externe links van een pagina. Website A krijgt hier meer backlinks dan website B en zal dus meer linkjuice ontvangen, indien de relevantie en de kracht van de links gelijk is.