user experience banner

User Experience Optimalisatie: maak van websitebezoekers jouw klanten

7 min
9-2-2023
Lucet

Wat is User Experience Optimalisatie?

User Experience wordt ook wel UX genoemd en is, vertaald naar het Nederlands, ‘gebruikerservaring’. User experience gaat eigenlijk om alle interacties die een persoon kan hebben met een website. Een goede gebruikerservaring zorgt ervoor dat websitebezoekers een positief gevoel overhouden na het gebruik van jouw dienst, website of product en uiteindelijk overgaan tot actie.

Waarom is User Experience optimalisatie belangrijk?

Om websitebezoekers een goede ervaring op de website te geven en zo ook meer klanten te binden, is het belangrijk om af en toe eens te kijken naar de user experience. Maar waarom dan? User experience optimalisatie zorgt ervoor dat bezoekers meteen begrijpen hoe ze moeten navigeren binnen jouw website. Ze komen op deze manier eenvoudig bij het doel en dat resulteert in een conversie! Een goede user experience zorgt er daarnaast ook voor dat je website – en dus ook jouw bedrijf – betrouwbaar en veilig overkomt.

Door het doel van de website duidelijk naar voren te laten komen en bezoekers op de website gemakkelijk kunnen vinden wat ze zoeken verhoogt dit je User Experience.

Wat zijn de voordelen van User Experience Optimalisatie?

Als je website goed geoptimaliseerd is en je via zoekmachines of sociale media veel websitebezoekers krijgt, is het belangrijk dat je ze verleidt om op je site te blijven en over te laten gaan tot een conversie. Dit doe je door te zorgen voor een effectieve en efficiënte website waarop de websitebezoeker snel en eenvoudig zijn/haar doel bereikt. Minder hordes voor een websitebezoeker betekent een fijnere online ervaring. Hierdoor krijgt de websitebezoeker een prettig gevoel bij de website, wat zorgt in een hogere tevredenheid. User experience optimalisatie brengt dus vele voordelen met zich mee:

  • Het zorgt voor een betere klanttevredenheid;
  • Het is conversie verhogend;
  • Het verbetert de vindbaarheid van jouw website;
  • Het is efficiënt.

Kortom: een goede gebruikerservaring tovert bezoekers om in klanten en dát is wat we willen. Daarom is user experience optimalisatie belangrijk!

5 tips voor User Experience Optimalisatie

Wij hebben 5 tips voor user experience optimalisatie die jou kunnen helpen met de gebruiksvriendelijkheid van jouw website.

  1. Optimaliseer de laadtijd van jouw website

De snelheid van je website is belangrijk. Niemand houdt van wachten en al helemaal niet op het internet. Het blijkt dat ongeveer 40% van de websitebezoekers de website verlaat als ze meer dan drie seconden op een pagina moeten wachten. Zorg er bijvoorbeeld dus voor dat afbeeldingen niet te groot zijn.

  1. Interactieve website

Een interactieve website zorgt voor hoge user experience. Als websitebezoeker is het fijn om een visuele verandering te zien als je een handeling wil of gaat verrichten. Uiteraard in zekere hoogte, want teveel veranderingen is ook niet wat websitebezoekers willen. Enkele voorbeelden van hoe je jouw website interactief kan maken zijn door: het plaatsen van een video, hover-effecten of scroll-animaties toe te voegen.

  1. Maak je website responsief

Er zijn nog veel websites online aanwezig die niet geoptimaliseerd zijn voor de mobiele weergave. Dit brengt voor de bezoeker de nodige frustratie met zich mee, omdat niet alles optimaal werkt. Een website die zowel goed werkt op desktop als via de mobiele versie verhoogt dus de user experience voor de websitebezoekers. We vertellen je meer over een mobielvriendelijke website in deze blog.

  1. Richt je op jouw doelgroep

Het is natuurlijk goed om met de trends mee te gaan en je hier in te verdiepen. Wat ook belangrijk is, is om de trends juist los te laten als ze niet overeenkomen met jouw doelgroep. Jouw doelgroep staat namelijk centraal op je website: waar komen ze voor en wat willen ze doen?

  1. De navigatiestructuur

Kies voor een logische navigatiestructuur. Plaats informatie die belangrijk is hoger dan informatie die minder belangrijk is. Kijk ook naar andere websites en bepaal wat een fijne structuur is. Veel websites hebben bovenin een knop met contact en links bovenin een menuknop. Wat is logisch en wat verwachten mensen? Hoe minder websitebezoekers hoeven na te denken, hoe groter de kans is dat ze overgaan tot actie!