SSL beveiligde verbinding header

Wat is SSL en waarom is het zo belangrijk?

6 min
15-11-2022
Levi
  1. Wat is SSL?
  2. Wat is een SSL certificaat?
  3. Soorten SSL certificaten
  4. Waarom is een SSL certificaat belangrijk?

Veilig het internet kunnen gebruiken zonder dat je gegevens op straat belanden is erg belangrijk, maar helaas niet altijd vanzelfsprekend. De veiligheid van websites is belangrijk en wordt voor een groot deel bepaald door SSL beveiligingen. Website die gebruik maken van SSL zijn in de ogen van de gebruiker en zoekmachines veilig en betrouwbaar. Maar wat is een SSL? En waarom is het zo belangrijk? Dit en meer leggen we je uit in deze blog.

Wat is SSL?

Secure Sockets Layer, ook wel SSL, is een beveiligingstechnologie die zorgt voor een versleutelde en veilige verbinding tussen een website en een gebruiker. De verbinding zorgt ervoor dat alle gegevens die tussen de gebruiker en website worden verstuurd, versleuteld zijn en niet gestolen kunnen worden. Hierdoor kan gevoelige informatie, zoals inloggegevens, bankgegevens, creditcard- en adresgegevens veiliger verzonden worden naar een server.

 

Wat is een SSL certificaat?

Om je website met een SSL verbinding te beveiligen heb je een SSL certificaat nodig. Het SSL certificaat zorgt voor het versleutelen van de gegevens en het valideren van de identiteit van de website. Een SSL certificaat bevat gegevens over de certificaathouder, het domein, de naam van de instantie die het SSL heeft uitgegeven, het land waarin het certificaat is uitgegeven en de geldigheidsduur. Een SSL certificaat bestaat uit een public key en een private key om de versleuteling van de gegevens te kunnen sluiten en later weer te kunnen openen.

Soorten SSL certificaten

Er zijn in totaal drie soorten SSL certificaten. Het verschil tussen deze soorten certificaten zit in de mate van controle van de bedrijfsgegevens. Hoe strengen de controle van de bedrijfsgegevens, hoe veiliger de SSL voor de website is.

Domein validatie (DV) SSL

Domein validatie certificaten zijn de minst indentiteitsgevalideerde SSL certificaten. Dit type certificaat controleert namelijk alleen de naam van de domeinhouder. DV certificaten worden meestal gebruikt door websites die geen zakelijke of creditcardtransacties verrichten of persoonlijke informatie verzamelen, zoals blogs en persoonlijke websites.

Organisatie validatie (OV) SSL

Organisatie validatie certificaten controleren naast de domeinnaamhouder ook de andere bedrijfsgegevens en checkt deze bij de kamer van koophandel (KVK). Gebruikers van de website kunnen deze gegevens dan ook inzien. OV certificaten kunnen worden gebruikt voor bedrijfswebsites en websites met inlogmogelijkheden.

Uitgebreide validatie (UV) SSL

Organisatie validatie certificaten controleren naast de domeinnaamhouder ook de andere bedrijfsgegevens en checkt deze bij de kamer van koophandel (KVK). Gebruikers van de website kunnen deze gegevens dan ook inzien. OV certificaten kunnen worden gebruikt voor bedrijfswebsites en websites met inlogmogelijkheden.

 

Waarom is een SSL certificaat belangrijk?

SSL zorgt voor een veiliger internet

De belangrijkste reden om een SSL certificaat te nemen is om gebruikers en hun gegevens te beschermen tegen cybercriminaliteit. Door de versleuteling van de gegevens is het voor internetcriminelen lastiger om de gegevens van de gebruiker te achterhalen en te misbruiken. Een website met een SSL beveiliging geeft bij de bezoekers aan dat het veilig is en het bedrijf om de privacy van de gebruikers geeft.

SSL is belangrijk voor SEO

Websites met een SSL certificaat worden door zoekmachines gezien als veilig en betrouwbaar. Zoekmachines belonen veilige websites met een betere organische vindbaarheid. Een SSL-certificaat is dus niet alleen goed voor de veiligheid, maar ook voor jouw organische vindbaarheid in Google!

SSL is (bijna) altijd verplicht

Voor bijna alle websites is een SSL certificaat verplicht. Een SSL is verplicht wanneer website op welke manier dan ook persoonsgegevens opvragen van een gebruiker. Persoonsgegevens worden al opgevraagd door bijvoorbeeld het invullen van een naam, een emailadres of een telefoonnummer in een contactformulier. Als websitehouder ben je in dit geval verantwoordelijk voor de persoonsgegevens en verplicht deze te beveiligen. Websites die deze wettelijke regels niet naleven kunnen dan ook hoge boetes verwachten.

SSL zorgt voor vertrouwen

Een SSL certificaat op je website laat zien aan de gebruikers aan dat je website veilig is. Dit is te zien aan het slotje in de URL van de website. De gebruiker krijgt hierdoor meer vertrouwen in de website en het bedrijf en zal dan ook eerder overgaan tot een aankoop of een contactaanvraag.

 

Marketingkarwei helpt jou met SEO

Wij van Marketingkarwei zijn ervaren op het gebied van SEO. Wat zijn de behoeftes van je bezoeker? Vinden ze de juiste content en/of call-to-action op je website? Wij kunnen je helpen om deze vragen op een goede manier op te lossen, met expertise en zekerheid. Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.

FAQ

Secure Sockets Layer, ook wel SSL, zorgt voor een versleuteling van persoonsgegevens, zodat de verbinding tussen de website en de gebruiker veilig is.
Verbinding met SSL is te krijgen door een SSL certificaat aan te vragen. Dit certificaat zorgt ervoor dat websites persoonsgegevens versleutelen en de website veiliger is voor de gebruikers.

Een SSL certificaat is niet voor alle websites verplicht, maar wordt wel aangeraden. Wanneer een website persoonsgegevens verwerkt van gebruikers is een SSL beveiliging wel verplicht.
Het soort SSL certificaat die je nodig hebt is afhankelijk van het soort website dat je hebt. De soorten certificaten zijn: Domein validatie (DV), Organisatie validatie (OV) en Uitgebreide validatie (UV).