white-hat seo

Wat is white hat SEO?

7 min
20-12-2022
Leonie
 1. Wat is white hat SEO?
 2. White hat SEO, black hat SEO en grey hat SEO: wat is het verschil?
 3. Voorbeelden white hat SEO
 4. Voordelen white hat SEO: is het een goede strategie?
 5. Vergelijkbare SEO termen

Wat is white hat SEO?

De term white hat SEO is een overkoepelende term voor verschillende SEO-technieken die in overeenstemming zijn met de richtlijnen van zoekmachines, met name van Google. Deze technieken zijn gericht op het optimaliseren van je website, waardoor er een hogere plaats in de zoekresultaten van Google wordt bereikt. Dit wordt ook wel zoekmachine optimalisatie genoemd.

De naam white hat SEO is afgeleid van cowboyfilms. Cowboys werden hier namelijk veelal gescheiden door middel van verschillende kleuren hoeden. De slechteriken kregen een zwarte hoed, en de helden kregen een witte hoed. In de wereld van zoekmachine optimalisatie is dit overgenomen, en gedefinieerd als white-hat SEO, grey hat SEO en black hat SEO. De twee laatstgenoemde zijn andere technieken die gebruikt kunnen worden om een website hoger in de zoekresultaten van zoekmachines te laten komen.

White-hat SEO, black-hat SEO en grey-hat SEO: wat is het verschil?

Om een beter beeld te geven wat het verschil is tussen deze technieken, hebben we ze op een rij gezet:

White hat SEO

White hat SEO (of ethische SEO) is een van de strategieën die je kan gebruiken om hoger in zoekresultaten naar boven kan komen. Hierbij worden de richtlijnen van bedrijven zoals Google en Microsoft aangehouden. Deze technieken bestaan uit verschillende onderdelen, die je verderop in dit artikel kan lezen.

Black hat SEO

Black hat SEO is naast white-hat SEO ook een strategie die websites gebruiken om hoger te ranken in de zoekresultaten van zoekmachines. Hierbij worden de richtlijnen van bedrijven zoals Google en Microsoft nauwelijks of niet gevolgd. Websites die deze technieken toepassen doen vaak aan keyword stuffing, cloaking, het kopen van backlinks en produceren van misleidende content. Zoekmachines zijn geen fan van deze techniek en geven hier regelmatig straffen voor. Dit neemt dus veel risico met zich mee.

Grey hat SEO

Grey hat SEO is naast white hat SEO en black hat SEO de derde en laatste techniek die een website kan toepassen om hoger te ranken in zoekmachines. Hierbij worden technieken van zowel black- als white hat SEO toegepast. Het neemt risico met zich mee. Ook bestaat de kans dat deze technieken in de toekomst door Google gezien gaan worden als black hat SEO.

Verder is het belangrijk om te onthouden dat deze technieken veel in elkaar overlopen. Ze zijn bedoeld om te onderscheiden wat wel binnen de richtlijnen van zoekmachines zoals Google past, en wat niet. Lees hier meer over grey hat SEO en black hat SEO.

Voorbeelden white hat SEO

Voorbeelden van technieken die bij white hat SEO passen zijn:

 • Je website die snel laadt;
 • Duidelijke beschrijvingen van je pagina’s;
 • Een goede structuur in je website;
 • Relevante content op je website;
 • Goede linkstructuur die bezoekers logisch vinden;
 • Gezond backlink profiel met unieke links.

Voor meer voorbeelden van white hat SEO kan je de richtlijnen van Google bekijken. Al deze voorbeelden zijn technieken die je kan gebruiken om een website hoger te laten ranken. Je hebt misschien opgemerkt dat het tijdrovende technieken zijn om uit te voeren. Waarom zou je constant bezig willen zijn met white hat SEO?

Voordelen white hat SEO: is het een goede strategie?

Ondanks dat alle drie de technieken gebruikt kunnen worden om beter te ranken in zoekmachines, is white hat SEO de strategie met de minste risico’s. Het is altijd verstandig om de richtlijnen te volgen die zijn uitgeschreven voor de zoekmachine waar in je wilt ranken. Door die richtlijnen te volgen kunnen zoekmachines je content beter scannen, ook wel crawlen genoemd. Hierdoor weten zoekmachines sneller waar je content over gaat en kan je website op plekken vertoond worden waar het relevant is voor bezoekers van de zoekmachine.

Mocht je content relevant zijn en aansluiten op de vraag of behoefte van je doelgroep, zal de website bezoekers langer vasthouden. Dit is dan weer een teken voor Google om de website hoger te ranken, want bezoekers zijn tevreden over de content op de website. Dit zorgt weer voor meer bezoekers… je begrijpt het, een positieve spiraal.

Een positieve SEO spiraal

Toch blijft er discussie binnen de SEO-wereld welke strategieën en technieken het beste werken. Grey hat technieken die bijvoorbeeld tot de dag van vandaag nog gebruikt worden zijn het kopen van backlinks en landingspagina’s op locatie. Deze technieken werken nog steeds goed, maar worden wel gezien als grey hat.

Vergelijkbare SEO termen

Er zijn veel termen te vinden op het gebied van Search Engine Optimalisatie. Enkele termen die vergelijkbaar of verband hebben met white hat SEO:

 • Zoekmachine optimalisatie;
 • Zoekwoorden onderzoek;
 • Interne links;
 • Externe Links;
 • Breadcrumbs.

MarketingKarwei helpt jou met SEO

Wij van MarketingKarwei adviseren om white hat technieken toe te passen. Echter zijn je bezoekers de belangrijkste groep. Wat zijn de behoeftes van je bezoeker? Vinden ze de juiste content en/of call-to-action op je website? Wij kunnen je helpen om deze vragen op een goede manier op te lossen, met expertise en zekerheid. Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.

FAQ
Wat is white hat SEO?

White hat SEO is een techniek om zo hoog mogelijk in de zoekresultaten van zoekmachines te komen. Het idee is hierbij om je zo goed mogelijk te houden aan de richtlijnen van zoekmachines.

Welke ‘hat’ is goed voor SEO?

Wij adviseren altijd gebruik te maken van white hat SEO. Dit is een techniek die zich aan de richtlijnen van zoekmachines houdt.

Wat zijn andere type SEO-technieken?

Andere technieken naast black hat SEO en white hat SEO zijn on-page SEO, off-page SEO, technische SEO en lokale SEO.