Header Black Hat seo

Wat is black hat SEO?

6 min
24-1-2023
Timo
 1. Wat is black hat SEO?
 2. Black hat SEO, white hat SEO en grey hat SEO
 3. Voorbeelden black hat SEO
 4. Voordelen black hat SEO: is het een goede strategie?
 5. Vergelijkbare SEO termen?

Wat is black hat SEO?

Waarschijnlijk heb je er al eens van gehoord. Black hat SEO is een verzamelnaam voor verschillende technieken met als doel om zo hoog mogelijk in zoekresultaten van zoekmachines te komen. Deze technieken zijn niet in lijn met de richtlijnen van zoekmachines en vallen onder de term zoekmachine optimalisatie.

De term black hat SEO is afgeleid van cowboyfilms. In deze films hadden de slechteriken zwarte hoeden op en de helden witte hoeden. In de wereld van zoekmachine optimalisatie is deze ideologie overgenomen en gedefinieerd als black hat SEO, grey hat SEO en white hat SEO. Dit zijn drie verschillende technieken die als gemeenschappelijk doel hebben om een website te laten stijgen in de zoekresultaten.

Black hat SEO, white hat SEO en grey hat SEO: wat is het verschil

Om een beter beeld te geven wat het verschil is tussen deze technieken, hebben we ze op een rij gezet:

Black hat SEO

Black hat SEO, ook wel spamdexing genoemd, is een van de drie technieken die zich focust op het ranken binnen zoekmachines. Het verschil echter met white- en grey hat technieken is dat black hat niet of nauwelijks richtlijnen van zoekmachines volgt. Zoekmachines zijn vaak niet gediend van deze technieken omdat het tegen de richtlijnen ingaan. Hierdoor nemen black hat technieken hoge risico’s met zich mee en geven zoekmachines hier vaak straffen voor in de vorm van lagere rankings.

White hat SEO

White hat SEO, ook wel ethische SEO genoemd, is ook een techniek die zich focust op het ranken binnen zoekmachines. Bij white hat SEO wordt er, in tegenstelling tot black hat, wél gekeken naar de richtlijnen van zoekmachines, die vervolgens worden toegepast tijdens het verbeteren van de website. Deze technieken bestaan uit verschillende onderdelen, waaronder:

 • Je website die snel laadt;
 • Duidelijke beschrijvingen van je pagina’s;
 • Een goede structuur in je website;
 • Relevante content op je website;
 • Goede linkstructuur die bezoekers logisch vinden;
 • Gezond backlink profiel met unieke links.

Voor meer voorbeelden van white hat SEO kan je de richtlijnen van Google bekijken.

Grey hat SEO

Grey hat SEO is naast white hat SEO en black hat SEO een verzamelnaam voor technieken die tussen white hat en black hat SEO in vallen. Dit is een grijs gebied en brengt risico met zich mee, maar zijn nog steeds toepasbaar om hoger in de zoekresultaten te komen. De kans bestaat dat sommige technieken in de toekomst door Google gezien gaan worden als black hat. Voorbeelden van grey hat technieken zijn:

 • Specifieke SEO -landingspagina’s;
 • Kopen van oude domeinnamen;
 • Duplicate content binnen lokale zoekopdrachten.

De drie cowbowtermen zijn bedoeld om te onderscheiden wat wél binnen de richtlijnen van zoekmachines zoals Google past, en wat niet.

Voorbeelden van black hat SEO

Voorbeelden van black hat SEO technieken zijn:

 • Keyword stuffing;
 • Cloaking;
 • Het kopen van backlinks;
 • Het produceren van misleidende content;
 • Spammen van links.

Het zijn technieken om zoekmachines ‘voor de gek’ te houden. Door overmatig gebruik te maken van een bepaalde techniek probeert een website snel op een hoge positie te komen. Dit staat lijnrecht tegenover de richtlijnen die zoekmachines aangeven, met lagere posities tot gevolg.

Voordelen van black hat SEO: is het een goede strategie?

Zijn er dan wel voordelen voor het gebruiken van black hat SEO?

Nee, er zijn geen voordelen aan het gebruiken van black hat SEO.

 • Ten eerste wordt het toegepast uit onwetendheid. De persoon of organisatie in kwestie heeft niet in de gaten dat het slecht werkt voor een website om deze technieken te gebruiken.
 • Ten tweede wordt het vaak gezien als de snelste weg naar succes, wat zorgt voor een verkeerde interpretatie van de techniek. De resultaten zijn maar kort van kracht zodra zoekmachines de website een flag geven voor een misleidende pagina.

Vergelijkbare SEO termen

Vergelijkbare SEO termen die met black-hat te maken hebben zijn:

 • Keyword stuffing;
 • Linkbuilding;
 • LSI Keywords;
 • Search Engine Optimisation;

MarketingKarwei helpt jou met SEO

Wij van MarketingKarwei zijn ervaren op het gebied van SEO. Wat zijn de behoeftes van je bezoeker? Vinden ze de juiste content en/of call-to-action op je website? Wij kunnen je helpen om deze vragen op een goede manier op te lossen, met expertise en zekerheid. Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.

FAQ

Wat is black hat SEO?
Black hat SEO is een techniek om zo hoog mogelijk in de zoekresultaten van zoekmachines te komen. Dit gaat gepaard met misleidende pagina’s die buiten de richtlijnen van zoekmachines valt.

Welke ‘hat’ is goed voor SEO?
Wij adviseren altijd gebruik te maken van white hat SEO. Dit is een techniek die zich aan de richtlijnen van zoekmachines houdt.

Wat zijn andere type SEO-technieken?
Andere technieken naast black hat SEO en white hat SEO zijn on-page SEO, off-page SEO, technische SEO en lokale SEO.